Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2015 09:31 - Играч номер 12
Автор: ilusaperdida31 Категория: Спорт   
Прочетен: 1153 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.09.2015 08:31


 image

 

       На 30 май 2015-а Арсенал спечели Купата на Футболната Асоциация на Англия за втора поредна година и отдаде дължимото на своите фенове. „Благодарение на теб – нашият играч номер 12” бе изписано с големи бели букви на червен фон пред стадион „Емирейтс” в Лондон.

       Схващането, че публиката е дванадесетият играч произлиза от психологическия ефект, който оказва подкрепата й в домакинските срещи. Аплодисментите и надъхващите песни действат положително на любимите футболисти, а освиркванията разконцентрират съперниковите играчи. Редица отбори, сред които Байерн Мюнхен, Рейнджърс, ПСЖ, Лацио, Цървена Звезда и Фенербахче, изваждат от употреба фланелката с номер 12, като по този начин засвидетелстват своята благодарност към  привърженици си.


image

       Вълнуващи хореографии, които изобразяват огромна фланелка на отбора с номер 12 на гърба, символизират безрезервната подкрепа на феновете към футболистите. Призиви като „Днес ще оставим душата си – вие на терена, ние на трибуните” отново свидетелстват за единството между отбора и привържениците му. Това личи и от факта, че наказанията, свързани с нарушенията от страна на публиката – като счупени седалки, хвърлени предмети или използване на пиротехнически средства, се налагат на клуба. Възможните санкции могат да бъдат парични глоби и лишаване от домакинство, но несъмнено за най-строго наказание в играта се счита провеждането на срещи пред празни трибуни. Защото футболът е за хората, а те освен наблюдатели на случващото се, са и участници в него.

       В проучване на изследовател от Харвардския университет се твърди, че някои футболни рефери се влияят от шума, предизвикан от тълпата. Неговите изследвания показват, че домакинският отбор получава предимство от 0,1 гола за всеки 10 000 фенове на стадиона.

 

        В какво по-точно се състои подкрепата на привържениците? Тя далеч не се изчерпва само с аплодисменти, освирквания или възгласи, които характеризират феновете като струпани на едно място много хора с примитивни реакции и поведение. Футболните запалянковци показват креативност и стремеж към красота под формата на песни и хореографии.

 

       Песните и скандиранията по време на мач варират в зависимост от целта им. Те биват надъхващи отбора, подкрепящи определен футболист, изразяващи негативно отношение към „вражеския” тим или подиграващи на противниците за конкретна случка. Мелодиите са познати и често се случва една и съща музика да бъде използвана от привържениците на различни отбори.
       Едно от нещата във футболната игра, които могат да те накарат да настръхнеш, наред с невероятните футболни умения на играчи като Роналдиньо, Ван Бастен, Меси или преданността на футболисти като Джерард, Малдини, Буфон, е атмосферата, която създават феновете по стадионите. Когато всички привърженици вдигнат знамената и запеят в един глас химна на отбора си, разбираш какво значи футболът.

       Една от най-известните футболни песни е химнът на Ливърпул – „Youll never walk alone” (Никога няма да вървиш сам), в която се пее, че никога не трябва да губиш надежда. Песента се изпълнява и от феновете на много други отбори от Европа и света, сред които Селтик, Ипсуич, Борусия Дортмунд, Рапид Виена, Динамо Загреб, Верона и други. Привържениците на АЕК са направили нейна гръцка версия.

image

       Песента е написана през далечната 1945 година, но добива популярност през 1963, когато ливърпулската поп и рок банда  Gerry & The Pacemakers й прави римейк. Скоро след това тя се превръща в химн на Ливърпул, като феновете на отбора я пеят на абсолютно всеки мач на своя тим. На финала за Шампионската лига през сезон 2004/2005 в Истанбул Ливърпул спори за отличието с Милан. На почивката „мърсисайдци“ губят с 3-0. Английските феновете мощно подкрепят своите, като изпяват песента по време на почивката и в началото на второто полувреме. Това оказва голямо влияние върху играта на Ливърпул и те постигат немислимото - вкарват 3 гола за 6 минути, след което печелят купата след изпълнение на дузпи. Според капитана на „червените“ Стивън Джерард
 за победата в този исторически финал голяма заслуга имат феновете, които чрез своята подкрепа са вдъхнали кураж на футболистите, за да направят обрат.        Привържениците на Ливърпул са автори на една емблематична песен. Тя е посветена на някогашния голмайстор на „мърсисайдци” Фернандо Торес. „Fernando Torres Liverpools number nine” (Фернандо Торес номер девет на Ливърпул) е песен за „едно момче от слънчева Испания”, което когато „получи топката и вкарва гол”. Феновете от града на Бийтълс боготворят нападателя до 2011 година, когато той решава да премине в Челси. Това предизвиква гневни реакции и обвинения за предателство към испанеца. В края на март 2015 Хлапето взема участие в благотворителен мач на Анфийлд между отборите на Джерард и Карагар. За негова изненада феновете го посрещнат радушно, изпълнявайки тази песен. „Беше много емоционално. Не знаех как да реагирам, защото не очаквах от тях да изпеят  песента,  която  все  още  помня”.  Торес  признава,  че този рефрен е бил от голямо значение за него: „Тези три години и половина промениха целия ми живот и помня, че във всеки важен момент тази песен от Коп винаги беше там”.

image
       Феновете на Арсенал също са удостояват свой футболист с по-специално признание. „Na na na Giroud” е песен, посветена на Оливие Жиру, като мелодията е от припева на „Hey Jude” на Beatles. Рефренът често се чува в мачовете на „артилеристите”, а французинът признава: „Много съм горд, че има песен специално за мен. Наистина е приятно да я чуеш, когато си на терена”.
       Симпатизантите на лондонския Челси имат песни за много свои любимци, но тази, в която се обясняват в любов на тогавашния си защитник Давид Луиш, е много любопитна. Мелодията й съвпада с тази от хита на Frank Sinatra I love you, baby”, а текстът звучи така: „О, Давид Луиш, ти си любовта на живота ми. О, Давид Луиш, ще ти позволя да спиш с жена ми. О, Давид Луиш, и аз искам къдрава коса”.
       Има и много песни, с които привържениците на един отбор обиждат друг. В тези творения се използват предимно обидни думи и в стремежа си да бъдат оригинални авторите на текста стават вулгарни. За пример ще дам българската народна песен „Имала майка едно ми чедо”, която се пее от „армейските” запалянковци с по-различен текст. На финала за купата на България през 2011 година между ЦСКА и Славия организаторите на турнира са поканили народни изпълнители, които да изпеят въпросната песен. От трибуните приемат с насмешка съвпадението и пригласяха на певците с тяхната версия, в която чедото не е българският юнак Никола, а „говедо – с очи различни и лице космато”.
       Последният вид „музикални творби”, срещани по стадионите, са предизвиканите от конкретна случка. В тях запалянковците се подиграват на съперниците или защитават своите. Отново ще дам пример с английските фенове. На финала на Шампионската лига през 2008 година между Челси и Манчестър Юнайтед, победителят от който е определен с дузпи, капитанът на „сините” от Лондон Джон Тери се подхлъзва и не успява да вкара, което праща купата при „червените дяволи”. Това поражда много подигравки от страна на симпатизантите на Тотнъм, които измислят специална песен за случая – „Да живее Джон Тери, да живее Джон Тери, можеше да спечели купа, но прецака нещата”. През сезон 2009/2010 Челси печели Шампионската лига и Купата на Футболната Асоциация, което накара привържениците на отбора да отвърнат на критиците – „Дубъл, дубъл, дубъл, Джон Тери спечели дубъл”. Самият Джон Тери споделя, че споменът за злополучния финал още го преследва и често се буди нощем. Фактът, че феновете на Челси застават на негова страна със сигурност го мотивира да даде всичко от  себе си, когато излезе на терена.

image
       Преминаването на Фернандо Торес от Ливърпул в Челси е съпроводено с голова суша, заради която испанецът отнася много критики и подигравки. Привържениците на лондончани застават зад своя любимец с рефрена „Той вкарва, когато той поиска, той вкарва, когато той поиска, Фернандо Торес вкарва, когато той поиска”. Аналогична е подкрепата, която получава Луис Суарес от феновете на Ливърпул след канибалските си прояви на Световното първенство в Бразилия. „Мърсисайдци” запяват „Той хапе, когото си поиска, той хапе, когото си поиска, Луис Суарес хапе, когото си поиска”.
       С песен привържениците се закачат и с полицията - „Ние платихме за вашите шапки, ние платихме за вашите шапки, какви безсмислени разходи на общински такси, ние платихме за вашите шапки”.
       Футболистите много обичат да пеят фенските песни, особено, когато са победили. Не са редки случаите, в които играчи от отбора хващат микрофона и запяват заедно със запалянковците. Интересен е случаят, в който през 2007 година Карло Анчелоти след спечелването на седмата купа на европейските шампиони от неговия Милан запява пред хиляди тифози на „Сан Сиро”. Карлето изпълнява един от най-често изпълняваните рефрени на „росонерите” – „Але, але, але Милан, але, напред, бори се, побеждавай! Никога няма да те предадем”.
       Хореографиите по стадионите са другата форма на подкрепа от привържениците. Те се различават в зависимост от условията, които предлагат съоръженията или законът за посещения на спортни мероприятия в страната, темперамента на съответната нация, както и от философията на самия клуб. Цветовете на отбора или националния флаг, емблемата или символът на клуба са някои от най-често срещаните елементи при обагрянето на трибуните. Понякога присъства и словесен призив. Напоследък един от най-високите рейтинги в това отношение получават феновете на Борусия Дортмунд. Като цяло немските отбори са доста активни творци на хореографии, но „жълтата стена” се откроява с оригиналност и разнообразие. В интернет може да се намери клип за направата на една от хореографиите на „Вестфаленщадион” – доста скъпо и трудоемко занимание, в което участие взимат много хора.

image
       Тифозите също са известни със своята ревностна подкрепа. Трибуните на „Сан Сиро”, който е дом на грандовете Интер и Милан, неведнъж са се превръщали  в  шедьоври  в  това  отношение.  Разделили  се  на  северна  и южна трибуна, „росонери” и „нерадзури” оставят в историята редица надъхващи послания, сред които “A Milano, in Europa, ovunque” (В Милано, в Европа, навсякъде), “11 leoni oggi piu che mai” (11 лъва днес повече от всякога), “е ora insieme coroniamo il sogno”(и сега заедно ще сбъднем мечтата).

image
 
image     
       На Балканите, където хората са по-темпераментни, страстите бушуват с по-голяма сила, а законите трудно се спазват, хореографиите по стадионите са придружени със значително количество пламъци. Ярък пример за това са навиячите на Цървена звезда, които палят застрашителни огньове на своя „Мала Маракана”. Българските привърженици също залагат на подобно шоу. Сред отборите с най-добра хореография и логично се открояват едни от най-верните публики – тези на Левски, ЦСКА и Ботев Пловдив.
       Стогодишнината на Левски бе отпразнувана на 23.05.2014 г. пред пълните трибуни на „Васил Левски”, а споменът за хореографията изпълва левскарите с гордост и буди възхищение дори  у хората, които не симпатизират на „сините”. Сектор „Б” се превърна в едно голямо „Мачкай” в мача за Купата срещу Лудогорец, а това по красноречив начин отрази философията на клуба – „синята лавина” мачка наред.

image

image
       „Червените” запалянковци също заслужават уважение, след като цял полусезон показаха какво означава безрезервна подкрепа, въпреки че любимците им се сринаха от първо на пето място в класиранетоо. „Винаги верни” беше починът, който следваха „армейците” и това бе изписано в една от хореографиите на тима.

image
       
image
      Бултрасите обичайно залагат на наситените нюанси в цветовете на отбора. Жълти димки и балони се издигат във въздуха, носейки духа на „канарчетата”, а плакатите на Христо Ботев напомнят за борба и саможертва, които са в синхрон с идеалите на отбора от Пловдив.

image

image
       След всички усилия, които влага футболният запалянко, за да покрепя отбора на сърцето си, със сигурност заслужава да бъде наричан играч номер 12.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ilusaperdida31
Категория: Спорт
Прочетен: 23040
Постинги: 13
Коментари: 2
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930